Tarina perheyrityksemme takana

Maasta se pienikin ponnistaa. Yleensähän suomalaiset perheyritykset aloittavat pienestä – ja pienestä alkaa myös Viherkeskus Focuksen tarina.

Aurinkoinen kevätaamu huhtikuussa. Ilmassa tuoksuu roudasta sulanut maa, puhkeavat silmut ja kevätpöly. Linnut sirkuttavat serbiankuusen oksilla kumppania etsien. Kuusen juuret eivät vain enää olekaan möyheässä mullassa maan sisässä – paakutus on käynnissä. Rivi tuuheita, tuoksuvia serbiankuusia on nostettu pellosta. Muhkeat paakut juuttikankaineen odottavat auton lavalle pääsyä ja uutta kotia. Kaksi nuorta, innokasta ja väsymätöntä uutta yrittäjää ahkeroi taimipellolla nostaen kuusia työmaalle. Apuna on pistolapio ja kottikärryt. Omalle pellolle voi mennä töihin jo aamuvarhaisella linnunlaulun säestämänä.

Aamu kääntyy päivään ja taimipelloilta siirrytään pieneen, 500 m2 kokoiseen kasvihuoneeseen. Sisällä on lämmintä, tuoksu on huumaava ja täynnä uuden elämän ja kasvun intoa. Kasvihuone on täynnä taimien pistokkaita. Innokkaimmat taimet kukkivat jo – ihanat orvokit availevat nuppujaan auringon hellivässä lämmössä. Päivän ensimmäiset asiakkaat käyvät ostamassa siemenpusseja ja orvokkeja piristämään kevätpuutarhaa.

Pieni on ponnistanut ja uusi puutarha-alan yritys on aloittanut toimintansa Pohjois-Savossa. Yritys tarjoaa asiakkailleen niin siemenet ja kesäkasvit kuin myös pihan kokonaisvaltaisen urakoinnin. Yritys hyödyntää puutarha-alalla vanhoja, hyväksi havaittuja työmenetelmiä ja innovoi koko ajan uutta. Kasvit ja pihamateriaalit ovat, tottakai, suuressa osassa yrityksen ja yrittäjien elämässä.

Vuodet kuluvat ja yritys on saanut jalansijansa Pohjois-Savossa. Puutarha-ala, mullassa möyriminen ja erilaiset kasvit ja niiden ominaisuudet ovat tulleet tutuksi yrityksen mukana kasvaneelle nuoremmalle polvelle. Uusi energia ja into antavat ajatukselle siivet – olisiko Savon alueella tarvetta palvelevalle, osaavalle, ja erikoistuotteita tarjoavalle puutarha-alan liikkeelle.

Elokuussa 2015 alkavat rakennustyöt pajua kasvavalla, hiekkaisella ja pölyisellä tontilla. Suunnitelmissa on avata myymälä seuravaana keväänä. Puutarha-alallahan ovat kevät ja alkukesä kaikista ihaninta sesonkiaikaa; kukat kukkivat, taimet kurottelevat aurinkoon ja joka paikka hehkuu värejä ja kasvun riemua.

Suunnitelmista tulee vihdoin totta. Maaliskuussa 2016 uusi, upea puutarha-alan erikoisliike Viherkeskus Focus avataan – juuri aikataulun mukaisesti värikkääseen pääsiäissesonkiin. Kevät on suloinen. Narsissit hehkuvat keltaisina, krookukset availevat nuppujaan ja viherkasvit pistävät parastaan myyntipöydillä. Aurinko hellii uutta myymälää kevään kynnyksellä. Tästä on hyvä jatkaa.

Niin tässä pohjoissavolaisessa yrittäjäperheen tarinassa kääntyy uusi sivu – vanhoja tarinoita unohtamatta.